konopljina_semena
konopljina_semena2Konopljina semena (ekološko pridelana) 250 g

Konopljina semena (ekološko pridelana) 250 g

7.31 €

Cannabis sativa L.

  • idealno razmerje omega 3 in omega 6 (3:1 oziroma 4:1)
  • zdrava maščoba
  • super okus
  • primerno za otroke
  • klorofil

13 na zalogi

Opis izdelka

Osnovni podatki

Konoplja je pomembna rastlina z ogromno ekološkimi prednostmi. Raste hitro, v 70 do 110 dneh doseže 2 do 5 metrov. Njena senca preprečuje rast plevela, zato uporaba herbicidov ni potrebna. Med rastjo konoplja veže ogljik iz zraka, kar poveča kvaliteto zraka, ki ga dihamo. Korenine so globoke in ko je rastlina požeta, ostanejo in se razgradijo v tleh, kar hrani prst in omogoča vsakoletno setev na istem mestu. Rastlina je odporna proti škodljivcem in ne zahteva uporabe pesticidov. Sodi v isto družino kot murva.

Uporabni so vsi deli rastline – vlakna, listi in semena. Konopljini listi so bogat vir vlaknin, zato se priporočajo za čiščenje črevesja. Konopljina vlakna so na primer najmočnejša oziroma najvzdržljivejša naravna vlakna na svetu.

Učinkovine

Konopljina semena so izjemen vir beljakovin. Olje iz konopljinih semen vsebuje izjemno visok odstotek esencialnih maščobnih kislin, najbrž več kot olje kateregakoli drugega semena na svetu. Vsebujejo več kot 20 mineralov v sledovih.

Zaradi visokih vsebnosti esencialnih maščobnih kislin in proteinov, so konopljina semena do neke mere lahko nadomestek za uživanje rib. Nobena druga rastlina na svetu ne vsebuje toliko lahko prebavljivih esencialnih maščobnih kislin kot konoplja. Prav tako nobena druga rastlina sveta ne vsebuje tako idealnih razmeri med esencialnimi maščobnimi kislinami. Omega 6 in omega 3 se v konopljinih semenih nahajajo v idealnem razmerju 3:1 ali 4:1. Gre za edino znano hrano, ki vsebuje takšno popolno razmerje esencialnih maščobnih kislin.

Bogata so še s klorofilom, vitaminom A, C, E, B6, magnezijem (kar 85% dnevne priporočene vrednosti – 30g semen), kalijem, žveplom, fitosteroli, askorbinsko kislino, beta karotenom, kalcijem, vlakninami, histidinom, železom, fosforjem, biboflavinom, manganom, cinkom, silicijem, bakrom, platino, borom, nikljem, germanijem, kositrom, jodom, kromom, srebrom, litijem, niainom in tiaminom. Vsebuje vse esencialne maščobne kisline.

Konopljina semena prav tako kot spirulina vsebujejo GLA (gamalinolensko kislino), ki deluje močno protivnetno. Hkrati uravnava hormone.

Uporaba

Konopljina semena uživamo vsak dan. Otroci nekje do 30 g, odrasli pa tudi do 100 g semen na dan. Kokosovo olje povečuje učinkovitost omega 3 maščobnih kislin v konopljinih semenih, zato se priporoča, da konopljina semena uživamo skupaj s kokosovim oljem. Lahko jih jemo sama kot prigrizek, dodamo v smuti, sok, jogurt, solato.

Dodatne informacije

Teža 0.250 g